Portfolio

ΕΔΩΔΙΜΑ 64 - Δημήτρης Σκαρμούτσος

Concept, art direction και πλήρης σχεδιασμός του βιβλίου μαγειρικής του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου, για τις Εκδόσεις Ποταμός. Η πρώτη λαχτάρα για το βιβλίο αυτό ξεκίνησε το 2008, και λίγα χρόνια μετά υλοποιήθηκε. “Να μην είναι αυστηρό, να μην έχει πολυλογίες”, ζήτησε εκείνος. “Να είναι σαν εσένα, θα είσαι εσύ”, του υποσχέθηκε η φίλη και εκδότρια, Αναστασία Λαμπρία. Έτσι λοιπόν, το concept βγήκε οργανικά όπως η μαγειρική του, ζωηρό και ανεπιτήδευτο. Χωρίς φανφάρες και χωρίς περιτυλίγματα, όπως αποκάλυψε και ο φακός της φωτογράφου Δάφνης Κουγέα. Με τις πρώτες ύλες και με τους ντόπιους παραγωγούς σε πρωταγωνιστικό πλάνο. Ωμή, ειλικρινής μαγειρική, ωμό και απροσποίητο το βιβλίο του.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:

Ήρθε στα γραφεία μας, ένα βιβλίο χοντρό, με μαύρο ματ εξώφυλλο και κόκκινα γράμματα. Στη φωτό απ’ έξω, ξεπροβάλλουν μέσα από μια μαύρη στολή δυο χέρια αντρικά, στιβαρά, τίγκα στα πολύπλοκα και «όλα έχουν κάτι δικό μου να πουν» τατουάζ. Ο Σκαρμουτσάκος, όπως τον λέμε χαϊδευτικά, ο δικός μας φίλος, ο σεφ που αγάπησε το πανελλήνιο. Το βιβλίο του είναι όπως και ο ίδιος, μοιάζει τραχύ και κρύβει γλύκα, τρυφερότητα, έννοια. Έχει συνταγές απλές ή και σύνθετες, που ο ίδιος τις μεταφέρει απλά σε όλους. Έχει άρωμα Κρήτης κι ένα μικρό μυστικό σε κάθε σελίδα, σαν να στο λέει στ’ αυτί, μόνο για σένα. Eίναι γεμάτο φωτογραφίες από τσουβάλια με όσπρια μέχρι κόλλυβα, μια βάρκα στο πέλαγο, μια αρμαθιά ψάρια, κατσαρόλες πάνω στη φωτιά και χέρια που ανακατεύουν, κόβουν, διαλέγουν, η ομάδα του στο «Αλάτσι», όλα μπερδεύονται γλυκά… «Να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αυτό σημαίνει μαγειρική» όπως σημειώνει μέσα στο βιβλίο ο ίδιος. Ένα βιβλίο που συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Νενέλα Γεωργελέ, Athens Voice, τ.344, 27/04/2011